Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Trauma / Kris

Med varsam hand möter terapeuten dig i den fas du befinner dig.

Är du inte redo att berätta och tala om din upplevelse ska detta inte forceras.

Trauma kan röra sig om vitt skilda saker och själva bearbetningen är högst individuell. Det kan vara nyligen upplevt eller tillhöra ditt förflutna.

Ett psykiskt trauma kännetecknas av att du upplevt en eller flera händelser som för dig varit  överväldigande och omöjliga att påverka samt utgjort en stor psykisk påfrestning.

 

  • Kanske har du varit med om något för länge sedan som börjat göra sig påmint först på sista tiden som du vill undersöka.
  • Kanske har du varit med om något som du medvetet förträngt och försökt leva vidare som vanligt men påverkar dig negativt i din nuvarande situation.
  • Kanske har du nyligen varit med om en eller flera för dig omskakande händelser som du har ett behov att få tala om med någon professionell.

Obearbetade trauman kan liknas med otvättade sår som vi bara plåstrat om på ytan.

De läker helt enkelt inte tillfredställande. Förr eller senare kan de göra sig påminda och man behöver ta hand om det som finns kvar.

I stödjande samtal blir du mött på djupet och bekräftad i

 

  • hur du mår
  • hur ditt trauma påverkar dig i din livssituation, dina relationer, ditt arbete
  • dina behov för att må bra

I vissa fall kan konfrontation / exponering vara till hjälp vid traumabearbetning.

Det är då viktigt att Du känner dig redo och trygg att lugnt och stegvis närma dig händelsen i minnet. På så vis kan du vänja din kropp/psyke att minnet inte i sig innebär fara. Det kan också handla om att tex uppsöka platsen där en händelse utspelat sig eller liknande.

När traumat utlöser en kris:

Hur samtalsterapin kommer att gå till beror på i vilket förlopp i krisen du är. En kris har olika lägestillstånd.

Chock.

Oftast första reaktionen. Du behöver tid på dig och hjälp att ta in vad som sker. I detta stadie är det viktigt med kravlös omsorg från omgivningen.

Bedövad.

Vidare kan man under en tid befinna sig i ett zombieliknande tillstånd där man utför sysslor mekaniskt utan känslor. Man kan agera apatiskt eller bedövad.

Förnekelse.

Ett tillstånd av förnekande kan också ingå i livskrisens förlopp. Verkligheten är för smärtsam att ta in och detta är psykets sätt att skydda dig från att inte kunna hantera den. I denna fas kan allt ifrån vredesutbrott till stark tro på mirakel äga rum.

Att möta krisen.

När verkligheten sakta börjar sjunka in och du inser att det som sker inte är något du kan fly ifrån eller förneka återfår du kontakten med dina känslor. Vilket är smärtsamt men nödvändigt. Ofta är det i detta tillståndet du söker samtalsterapi.

Nyorientering.

Fokus ligger på att acceptera och hitta nya förhållningssätt att dels ta sig genom omställningen men också fokusera på det i ditt liv som är mer än krisen i sig.

Samtalsterapin möter dig vart du är i processen, vägleder dig med fokus att lyfta blicken, känna dina tillgångar och återfå din kraft för att känna att du åter bär.